interactivi-CAT

Projecte d'aula virtual de català

Eines de l’aula

L’aula Interactivi-CAT està dirigida a persones adultes motivades per adquirir la competència lingüística que atorga el nivell de suficiència de català, independentment de la seva llengua d’origen. El nivell del curs implica, però, que els participant tinguin cert nivell en el coneixement de la llengua i competències d’usuari en les TIC.

Després d’analitzar els diversos tipus d’aula virtual que hi ha a la xarxa, tenint en compte els coneixements que volem impartir i el públic a qui ens dirigim, s’ha escollit un entorn web adequat d’acord amb les necessitats que considerem que han de quedar cobertes dins d’un entorn virtual. En primer lloc, caldrà una plataforma especialitzada en l’e-learning; i per aquest motiu es proposa la plataforma educativa edu 2.0, la qual és un entorn dissenyat per aprendre, ensenyar, trobar recursos i formar comunitats d’aprenentatge. Alhora, permet crear classes, proves, treballs, qualificacions, certificats d’estudis, wikis, blogs, portafolis, calendaris, enquestes, debats, missatgeria, fòrums, xats, comunitats, etcètera. En aquesta plataforma s’aplicaran els temaris pensats per al curs de català virtual, de manera que hi haurà un sèrie de documentació teòrica en format de text i una formació virtual a partir dels debats, l’ús de les xarxes socials i les videoconferències amb els companys i amb el professorat. Moltes de les aplicacions que s’han creat no estan específicament pensades per a l’educació sinó que simplement s’han adaptat en funció d’alguna necessitat educativa concreta. Per exemple, trobem sistemes de creació de vídeo, d’àudio, pissarres, llibres virtuals… però tots dispersats en diverses aplicacions. Així, cal una aplicació capaç d’integrar totes les aplicacions susceptibles de ser utilitzades en l’ensenyament-aprenentatge de manera que es pugui comptar amb tots els recursos integrats en una única plataforma. Per aquest motiu, i com ja s’ha mencionat anteriorment, s’ha creat edu 2.0, una plataforma especialitzada a integrar totes les aplicacions necessàries per crear un entorn virtual específicament educatiu.

A més a més d’aquest software educatiu, també es proposa una eina per complementar la plataforma educativa virutal que creiem altament interessant; és el programa Vsee. Es tracta d’un software col·laboratiu de videoconferència que ens permet establir classes virtuals en línia, col·laboració en línia i distribució de les aplicacions remotes, veure documents, compartir-los, fer anotacions, modificar-los remotament, compartir l’escriptori, xat, enviar fitxers (fins a 2 GB, funciona amb la tècnica drag-drop, arrossegar la informació cap a la imatge del vídeo d’uns dels participants), etcètera, fa possible fer tutories virtuals (es poden gravar les sessions) o en blended-learning (semipresencial); una eina molt útil per aplicar en l’ensenyament en línia.

Creiem, per tant, que en el disseny d’aquest software educatiu es pot donar més èmfasi a les xarxes socials, que permeten una relació més directa entre alumnat i professorat i donen més possibilitats per treballar en grup i buscar informació. També volem dedicar un apartat a l’accés al blog de l’aula, la wiki, Facebook i Twitter, plataformes en les quals l’alumnat pugui rebre informació i interactuar de manera formal i informal amb els companys i utilitzar-les quan l’assignatura ho requereixi per treballar i penjar els treballs finals.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: