interactivi-CAT

Projecte d'aula virtual de català

Experiències anteriors

Davant la convocatòria del concurs de la Generalitat de Catalunya per a la creació i la posada en marxa de la plataforma d’e-learning per a l’ensenyament de català, en una primera fase d’anàlisi del context s’ha analitzat un grup de propostes de cursos avalats per la Generalitat de Catalunya que es troben actualment en ús per, d’aquesta manera, establir els paràmetres de la proposta.

Atès que el curs objecte de la convocatòria respon al nivell de suficiència que ha de permetre als alumnes superar les proves de nivell C de català, s’han estudiat dos cursos del mateix nivell a la Universitat Oberta de Catalunya (www.uoc.edu) i a la pàgina web de la Direcció General de Política lingüística de la Generalitat de Catalunya (www.parla.cat); malgrat que en aquesta última pàgina es parla de nivell de suficiència, no es menciona la preparació específica per al nivell C de català. En ambdós casos, els cursos són impartits exclusivament a la xarxa, mitjançant una sèrie de continguts teòrics i exercicis i activitats d’intercanvi amb altres aprenents, guiats per un tutor, en espais de tauler, fòrum, xats, wikis… A parla.cat, hi ha l’opció de treballar sobre els continguts per lliure, sense el contacte amb el tutor o els espais d’intercanvi, fet que no suposa cap cost per a l’usuari. En totes dues pàgines hi ha una prova de nivell, també en línia, que guia l’aprenent per escollir el curs més adequat per al seu nivell i, en aquest cas, per saber si té prou coneixements per  matricular-se al curs de suficiència de català. Cal afegir que el curs de nivell C de la UOC ofereix amb la matrícula una convocatòria a la prova oficial. Hi ha una altra pàgina que promou l’aprenentatge del català de manera gratuïta, tot i que no està específicament orientada a les proves de nivell C. Es tracta d’una iniciativa basada en un repositori de continguts i tutors voluntaris. parlacatala.org és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu la integració de persones nouvingudes. La intenció del web, però, no és la de formar en gramàtica o sintaxi, sinó més aviat oferir un espai per escoltar, llegir i parlar la llengua, tant per als que viuen a Catalunya com els que es troben arreu del món. Actualment la pàgina té gairebé 2.000 voluntaris, xifra que contrasta significativament amb el nombre d’aprenents, que són aproximadament 200. Aquest desnivell fa pensar en la voluntat dels ciutadans per contribuir a l’aprenentatge de la llengua i parla d’una tendència d’un món interconnectat que comparteix coneixements de manera altruista i lliure.

Hi ha un parell d’exemples més de cursos en línia que, si bé ofereixen els continguts per a la preparació per al nivell C a través de la xarxa i amb la tutorització d’un consultor, sembla que es  troben en una mena de punt oposat a parlacatala.org, ja que no aprofiten les possibilitats d’Internet per a la comunicació i l’intercanvi entre aprenents per a la millora de l’expressió oral i escrita. Són els cursos de nivell C de catalaonline.com i de l’Escola Universitària de Turisme Bettatur, que ja no existeix actualment. Més aviat es tracta de cursos a distància que substitueixen el correu postal per l’electrònic en l’intercanvi de materials i activitats i que ofereixen exercicis de realització individual en la seva pàgina.

Per últim, la Generalitat de Catalunya ofereix a la seva pàgina gencat.cat un temari molt complet per a la preparació lliure de l’examen de nivell C a l’enllaç: http://www20.gencat.cat/docs/Adjucat/Documents/ARXIUS/nivell_C_solucionari.pdf

Així doncs, té sentit que la Generalitat de Catalunya hagi posat en marxa un curs que permeti la preparació del nivell C de manera gratuïta ja que, si bé el curs de la UOC reuneix totes les condicions d’un bon curs, pot no resultar assequible per a certs sectors socials. Per al manteniment i la sostenibilitat del curs, proposem aprofitar els materials que la Generalitat ja té preparats i disponibles en línia a la seva pàgina de gencat.cat, o els recursos de l’Aula mestra de parla.cat, aprofitant les xarxes socials i la predisposició evident al voluntariat de la nostra societat, per oferir un curs de qualitat en què l’aprenent tingui el suport de tutors voluntaris.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: